• Dušičky s úctou k prírode
          • Dušičky s úctou k prírode

          • Viac lásky, menej plastu​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            V týchto dňoch si pripomíname svojich najbližších, ktorí už s nami nie sú. Je to obdobie, kedy v rodinách pripravujeme dekorácie, výzdoby, kytice, nakupujeme sviečky.  Vážení rodičia, milí žiaci, radi by sme Vás oslovili, aby ste práve v tomto období mysleli aj na našu prírodu a životné prostredie. V prílohe nájdete pár odporúčaní, ktoré Vám pomôžu pri výrobe ekologických dekorácií. V prípade, že si dekorácie, alebo sviečky vyrábate doma, budeme radi, ak pošlete pár fotografií, alebo videí na e-mailovú adresu triedneho učiteľa Vášho dieťaťa. 

            "Láska k našim blízkym sa nemusí zrkadliť v množstve dekorácií na hrobe. Skúsme v tento sviatok podporiť živé spomienky, aj živú prírodu."

        • Deň cudzích jazykov
          • Deň cudzích jazykov

          • Význam cudzích jazykov v dnešnej dobe, dôležitosť ich štúdia a ovládania je nepopierateľný. Preto sa s celým radom zaujímavých aktivít zapojila do Európskeho dňa jazykov aj naša Základná škola Janka Matušku. Tohtoročné motto tohto podujatia „Povedzte ÁNO jazykom!“ podporili vyučujúce a žiaci anglického, ruského a nemeckého jazyka. Jedna z aktivít sa konala dňa 29. septembra, kedy našu školu navštívil a so žiakmi niektorých tried, ktorí sa učia nemecký jazyk, sa stretol absolvent Kyjevskej a Lipskej univerzity v odbore germanistika (filológia a prekladateľstvo) Mgr. Bohdan Kuzyšin, ktorý m. i. 15 rokov vyučoval nemčinu v Dolnom Kubíne, na SOŠ obchodu a služieb. Našim žiakom priblížil rozšírenie jazykov vo svete, ich zaujímavosti a vzájomné vzťahy, ale aj príbuzenstvo slovanských, germánskych a románskych jazykov.

             

            Mgr. Bohdana Jurigová

        • Kubínska hudobná jeseň
          • Kubínska hudobná jeseň

          • Krásny hudobný zážitok pre všetkých

            V Dolnom Kubíne sa počas Kubínskej hudobnej jesene koná množstvo silných koncertov. Pozvanie od organizátora Leoša Vajduláka na jeden z nich prijali aj naši žiaci, ich rodičia a učitelia. 4 skvosty od velikánov Griega, Paganiniho, Telemana a Mozarta  zazneli v podaní Štátneho komorného orchestra zo Žiliny pod taktovkou Leoša Svarovského. Sólo si zahrali flautistka Klára Valentovičová a violistka Andjela Josifoski. Pre nás všetkých to bol krásny hudobný zážitok. 

        • Plenárne a triedne rodičovské združenie
          • Plenárne a triedne rodičovské združenie

          • Dňa 5.10.2023 o 16.00 hod. sa uskutoční plenárne rodičovské združenie online formou prostredníctvo aplikácie ZOOM v triedach. Počas online vysielania môžete pomocou chatu v aplikácii ZOOM položiť otázky členom rodičovskej rady, ktorí vám predložia správu o hospodárení s finančnými prostriedkami za predošlý šk. rok.


            Po ukončení online plenárneho rodičovského združenia sa uskutoční triedne rodičovské združenie. Účasť zákonných zástupcov a  triednych dôverníkov na triednom rodičovskom združení je potrebná, pretože sa bude schvaľovať rozpočet rodičovskej rady.

            Mgr. Rastislav Eliaš, riaditeľ školy

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024 sa uskutoční 4.9.2023 o 8.00 hod. na dláždenom dvore školy. V prípade nepriaznivého počasia prebehne slávnostné otvorenie školského roka v triedach prostredníctvom školského rozhlasu.

             

            Zmena:

            1. Rodič už nemusí predkladať pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.
            2. Ak neprítomnosť žiaka z dôvodu ochorenia trvá najviac päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, neprítomnosť ospravedlňuje zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia; ak neprítomnosť žiaka z dôvodu ochorenia trvá viac ako päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, vyžaduje sa aj predloženie potvrdenia od lekára.

             

            Poznámka:

            Všetci žiaci, ktorí podali žiadosť o dotáciu na stravovanie (obedy zdarma) a vyplnili zápisný lístok do 30.8.2023 a zaplatili za obedy budú prihlásení od 4.9.2023 na školskú stravu (majú obed 4.9.2023) – prípadné odhlásenie zo stravy vykonajte prostredníctvo systému edupage do 3.9.2023.

             

            Mgr. Rastislav Eliaš, riaditeľ školy

             

        • OZNAM PRE PRVÁKOV
          • OZNAM PRE PRVÁKOV

          • Začiatok školského roka

            Vážení rodičia prváčika,

            leto sa pomaly končí a nezadržateľne sa blíži veľký deň pre Vášho PRVÁČIKA. Stretneme sa v pondelok 4. 9. 2023 o 8:00 hod. na školskom dvore pri Základnej škole Janka Matúšku v Dolnom Kubíne. V prvý deň budú žiaci potrebovať aktovku a peračník s pastelkami.

            Viac informácií o pomôckach, ktoré bude Vaše dieťa potrebovať, si budete môcť prečítať v najbližších dňoch na web stránke  www.zsjmdk.edupage.org

            Tešíme sa na prváčikov!   

                                                                                                                                              prvácke pani učiteľky

        • CVČ Letná prázdninová činnosť
          • CVČ Letná prázdninová činnosť

          • Intenzívny stimulačný detský tábor

            Už po druhýkrát sa v priestoroch   Základnej školy Janka Matúšku v Dolnom Kubíne uskutočnil Intenzívny stimulačný detský tábor. Zúčastnili sa ho deti predškolského veku, ktoré pracovali pod vedením certifikovaných odborníkov (špeciálneho pedagóga, logopéda a psychológa). Tábor bol zameraný na komplexný rozvoj osobnosti dieťaťa. V rámci toho boli s deťmi tak individuálnou, ako aj skupinovou formou rozvíjané: sociálne a emocionálne zručnosti, aktivačno-vôľové mechanizmy, kognitívne funkcie:  pamäť, pozornosť, vnímanie, myslenie, rečové funkcie a procesy, a v neposlednom rade tiež celková pohybová obratnosť, koordinácia a motorika. Celý tábor sa niesol v priateľskej, tvorivej atmosfére plnej humoru a zábavy, ale tiež cielenej mentálnej práce. Na konci tábora obdržali rodičia prihlásených detí odbornú konzultáciu s odporúčaniami budúcej práce.

        • CVČ Letná prázdninová činnosť
          • CVČ Letná prázdninová činnosť

          • Letné bedmintonové sústredeinie v Kežmarku T1

            V sobotu 12. 8. 2023 sa začalo letné bedmintonové sústredenie Kežmarku. Každoročne začiatkom augusta začína letná príprava bedmintonistov našej školy. Najstarší hráči sa telocvični ZŠ Janka Matúšku venovali tréningu párových disciplín od prvého augusta a týždeň po nich sa začala kondičná príprava pre všetkých, ktorí boli prihlásení na letné bedmintonové sústredenie v Kežmarku. Kondičná príprava bola zameraná na pohyb po kurte. Včera sme už trénovali hráčov 1. stupňa v šesťkurtovej hale na východe Slovenka. Trojhodinový tréning však našich drobcov neunavil tak ako sme si mysleli a na ceste späť sa ešte zvládli zabaviť na ihrisku. Dnes ich čakal dvojfázový tréning. Dve hodiny doobeda a dve hodiny poobede. Naši najmenší  hráči zvládli oba tréningy bez problémov. Uvidíme koľko budú mať energie zajtra😊

             

        • Školský klub detí
          • Školský klub detí

          • Letná prázdninová činnosť 

            Navštevovať školský klub aj počas prvého týždňa letných prázdnin od 3.7.-7.7.2023 sa rozhodlo 106 detí. V prvý deň sa deti zapojili do zoznamovacích aktivít, vytvorili svoje logá: Šmolkovia, Pokémoni, Mimoni a Indiáni. Logá vymaľovali aj na biele tričká, ktoré im ostanú ako pamiatka na „Letnú prázdninovú činnosť 2023.“ V utorok, v dopoludňajších hodinách, sa konala Športová olympiáda s množstvom pohybových aktivít. Po dobrom obede a krátkom odpočinku sa vrhli na tvorivé dielne: motýle a slimáčiky do krajiny Šmolkov, záložky Pikachu do knihy, kľúčenky Mimoni, maľovanie indiánskych znakov na kamienky... Najväčšiu detskú izbu – KINDERLAND v Námestove zaplnili deťúrence vo štvrtok. Zúčastnili sa mnohých atrakcií, na ktoré budú ešte dlho spomínať. Nevynechali ani vychádzku po nábreží Oravskej priehrady. V posledný deň „Letnej prázdninovej činnosti“ sa konal výlet do Cinema Gold Apple v Liptovskom Mikuláši. Deti sa zoznámili s prefíkaným hovoriacim kocúrom Mauricom... Po návrate do našej milovanej školičky, spoločne s p. vychovávateľkami vyhodnotili aktivity a výlety, ktoré sa uskutočnili počas prvého týždňa letných prázdnin. Krásne prázdniny v dobrej nálade prajú všetkým deťom p. vychovávateľky zo ŠKD.

        • Akcia 1. stupeň
          • Akcia 1. stupeň

          • Maksík

             

            Počítali, vydržali a mnoho nového sa naučili. Tak toto môžeme povedať o skupine žiakov, ktorých zaujala matematika a zapojili sa do súťaže Maksík.

            Počas celého školského roku  vyriešili kopec úloh. Poradili si s úlohami z cirkusu aj z farmy, vedeli by pomôcť v obchode aj v cestovnej kancelárii, dokonca aj pri vyučovaní špeciálnych predmetov.

            Všetkým Maksáčikom, ktorí sa svojím výkonom prebojovali k titulu NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK, poslal Maksík okrem diplomu a ceruzky aj pekný darček. Budú mať na súťaž peknú spomienku.

            V školskom roku 2022/23 riešilo maksíkovské úlohy 13 894 detí a naším najúspešnejším súťažiacim sa stal Matúško Migo z 2, B triedy, ktorý sa zaradil medzi 15% najúspešnejších. Blahoželáme!