• Vianočné aktivity
          • Vianočné aktivity

          • DETSKÝ VIANOČNÝ JARMOK

            Už niekoľko rokov si pred Vianocami pripravujú deti rôzne výrobky, ktoré môžu predávať na Detskom vianočnom jarmoku. Tento rok sa na jarmok prihlásilo až 41 predávajúcich ktorí mali v ponuke naozaj krásny tovar. Predávali výrobky z dreva, drôtu, látky a iných materiálov. Na svoje si prišli aj pekári a cukrári. Ich koláčiky boli nie len krásne vyzdobené ale aj výborne chutili. V piatok a v pondelok popoludní sa školou niesla vianočná hudba a celá škola rozvoniavala vôňou čerstvo upečených oplátok od  uja školníka a hruškového punču, ktorý podávali deti. Príjemný predvianočný ruch si vychutnávali nielen deti a učitelia, ale aj prichádzajúci rodičia či starí rodičia. Možno aj vy ste si na jarmoku kúpili niečo malé čo Vás cez Vianoce poteší.

            Viac fotografií nájdete na https://zsjmdk.edupage.org/album/

        • Vianočné aktivity
          • Vianočné aktivity

          • Vianočné pásmo v Domove sociálnych služieb

            V tomto krásnom predvianočnom čase sme nezabudli ani na našich kamarátov v DSS v Dolnom Kubíne. V utorok 17. decembra žiaci našej školy svojim vianočným pásmom potešili tety a ujov s ktorými sa stretávajú aj počas roka už dlhý čas. Pre každého z nich mali pripravené aj malé prekvapenie v podobe maľovaných medovníčkov a drevených vianočných ozdôb, ktoré vyrobili šikovní žiaci za pomoci pedagógov.

            Veríme, že sa vystúpenie všetkým páčilo a tešíme sa na stretnutia ja v roku 2020.

        • Vianočné aktivity
          • Vianočné aktivity

          • Vianočné tvorivé dielne v 3. ročníku

            Dňa  10. 12. 2019 sa žiaci  3. A  3. B  a  3. C  spolu so svojimi rodičmi stretli na tvorivej dielni, kde si  vytvorili vianočné ozdoby a ikebany.  Pani Milota Kelčíková predvianočnú atmosféru doplnila rozprávaním o zvykoch a tradíciách našich predkov.  Žiaci na záver prečítali rodičom krátke vianočné príbehy. Bolo to milé a príjemné stretnutie.

            Vypracovali: TU 3. ročník

        • Bedminton
          • Bedminton

          • Majstrovstvá Slovenska v bedmintone – kategória U13

            Posledný bedmintonový turnaj sezóny 2019 sa pre mladých bedmintonistov do trinásť rokov konal 14. decembra v Bratislave. Na MSR U13 za Kubínske bedmintonové šelmy, ktoré trénujú v ZŠ Janka Matúšku, štartovali títo hráči:

            dievčatá: Vanessa Osadská, Adela Lachová, Eva Sárená, Katarína Kováčová, Ema Matejčíková a dievčenskú štvorhru si zahrala aj Veronika Briššová,

            chlapci: Jakub Sucháň, Simon Kubašek, Mário Brodzianský, Michal Uhričík.

            V silnej konkurencii sa nestratili ani hráči z Dolného Kubína. V dievčenskej štvorhre si pár Adela Lachová a Vanessa Osadská vybojovali 3. miesto. Prehrali iba s majsterkami SR 2019 v dvoch setoch 21:17 a 21:18. Obom dievčatám sa darilo aj vo dvojhrách, kde vypadli až v treťom kole a tak sa umiestnili tesne pod medailovými priečkami (5.- 8.miesto). V zmiešanej štvorhre postúpilo všetkých päť párov do druhého kola, všetci štyria chlapci postúpili do druhého kola chlapčenskej dvojhry a tri dievčatá prešli prvým kolom v dievčenskej dvojhre.

            K výsledkom všetkým zúčastneným gratulujeme a veríme, že sezóna 2020 bude pre hráčov zo ZŠ Janka Matúšku minimálne taká úspešná ako sezóna 2019.

        • A je to tu! Nový ročník floorball SK LIGA sa práve začala
          • A je to tu! Nový ročník floorball SK LIGA sa práve začala

          • Naši floorbalisti postúpili na krajské kolo!

            Nová sezóna najväčšej florbalej súťaže na základných školách odštartovala. Školy majú pred sebou cestu, na ktorej konci si môžu užiť fantastické finále v Tatralandii.

            Tretí ročník floorball SK LIGA sa teší obľube medzi žiakmi aj učiteľmi. Práve teraz sa zapojené školy zoznamujú so svojimi súpermi v kvalifikačných skupinách. Cez tie sa môžu prebojovať na krajský turnaj a následne na celoslovenské finále a získať titul majstra. Štart všetkých škôl v súťaži je bezplatný, jedinou podmienkou je, že musia odohrať kvalifikačné kolá s tímom chlapcov aj tímom dievčat.

            Hráči našej školy si vo štvrtok 5. 12. 2019 vybojovali postup na krajské kolo.

            K postupu gratulujeme a všetci budeme našim floorbalistom držať palce na ďalšej ceste!

        • OLYMPIÁDA
          • OLYMPIÁDA

          • Okresné kolo TECHNICKEJ OLYMPIÁDY

            Dňa 28.11.2019 sa v priestoroch Strednej odbornej školy technickej v Námestove uskutočnilo okresné kolo TECHNICKEJ OLYMPIÁDY pre všetky tri okresy v regióne Orava. V kategórii A (starší žiaci) úspešne reprezentovali našu ZŠ Janka Matúšku ako súťažná dvojica Michal Zápotočný 9.B a Jozef Sárený 9.C, keď obsadili v rámci nášho okresu 2.miesto. Ešte lepšie sa darilo v kategórii B (mladší žiaci) Adamovi Mikulovi 7.A, ktorí obsadil 1.miesto. Konečné poradie bolo určené na základe súčtu bodov za teoretickú testovú časť a praktickú časť s ohľadom aj na čas odovzdania hotového výrobku.

            Praktickou úlohou pre starších žiakov bolo zhotoviť podľa priloženého obrázku a technických výkresov z pripraveného materiálu, pomocou nástrojov a náradia výrobok „Podložku pod kuchynský riad“. Praktickou úlohou pre mladších žiakov bolo zhotoviť výrobok „Krabička na odkladanie drobných predmetov“.

            Vyhlasovateľom súťaže bolo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, IUVENTA Bratislava, organizátorom CVČ pri Strednej odbornej škole technickej v Námestove.

             Všetkým úspešným riešiteľom olympiády blahoželáme !

             

                                                                                                                                PK Techniky

        • Siedmaci pripravili
          • Siedmaci pripravili

          • Bažantský večierok pre piatakov

            V stredu 27. novembra sa konal Bažantský večierok. Túto akciu každoročne pripravujú žiaci siedmeho ročníka pre čerstvých piatakov. Tohtoroční siedmaci sa veľmi snažili a vytvorili pre mladších spolužiakov super večer plný súťaží, odmien a tanca. Piataci sa v úvode večera predstavili so svojim programom. Piata A tancovala a piata B a C mali pripravené hudobnú vystúpenia. Po prijatí „bažantov “ medzi riadnych žiakov druhého stupňa sa začala diskotéka a veselá zábava ktorá trvala až do večera. Celý večierok dopadol na výbornú aj vďaka super prístupu a zodpovednej príprave siedmakov.

             

        • Súťaž
          • Súťaž

          • Súťaž v skladaní Rubikovej kocky

            Rubiková kocka je mechanický hlavolam, ktorý bol hitom na prelome 70. a 80. rokov dvadsiateho storočia. S veľkou obľubou ju skladali rodičia ba aj starí rodičia našich žiakov. Momentálne sa tento hlavolam zase teší veľkej obľube u mladých ľudí a detí. Aj v našej škole denne stretávame žiakov, ktorí si krátia čas prestávok, alebo čakania na krúžok či autobus domov skladaním práve tejto logickej hračky. S nápadom zorganizovať súťaž v jej skladaní prišiel pán učiteľ Matejov. Keďže sa nám nápad zapáčil, členovia Detského riadiaceho centra súťaž pripravili a realizovali ju práve dnes 9. decembra. Do súťaže sa prihlásilo 15 žiakov z prvého a druhého stupňa, ktorí boli rozdelení do troch skupín podľa veku. Súťažiacim sa naozaj darilo, veď poskladať kocku v čase 0:30:84 je priam neuveriteľné. Veríme, že sa nám aj v budúcnosti podarí zorganizovať podobné podujatie.

            Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ďalšie akcie.

            Výsledky:

             A   Kategória      1. miesto Alžbeta Gašperová               3. C s časom 2:16:18

                                        2. miesto Marián Petlák                       3. A s časom 2:17:58

             B    Kategória     1. miesto Michal Juráš                         6. C s časom 0:38:22

                                        2. miesto Patrik Krivda                         6. C s časom 1:07:26

                                        3. miesto Veronika Ferancová             6. C s časom 1:16:92

             C   Kategória     1. miesto Peter Kompiš                         8. A  s časom 0:30:84

                                       2. miesto Ivan Florek                             8. A s časom 0:55:80

                                       3. miesto Kristián Povala                       8. B s časom 1:04:18

        • Bedminton
          • Bedminton

          • Dolnokubínsky bedmintonisti  do 11 rokov sa  z Rožňavy vrátili s majstrovským titulom

            V ZŠ Janka Matúšku už roky trénujú mladé bedmintonové nádeje ktoré sa v sobotu 7. decembra 2019 zúčastnili  v Rožňave Majstrovstiev Slovenskej republiky najmladšieho žiactva (kategória U11). Šesť chlapcov a šesť dievčat z Dolného Kubína cestovalo na východ republiky na vrcholný, záverečný turnaj roka. Na tomto turnaji má právo účasti len 24 najlepších chlapcov a 24 najlepších dievčat z celého Slovenska. Hráči počas celého roka na turnajoch troch kategórií  (A, B, C) zbierali body do celoslovenského rebríčka, ktorý 1. 11. 2019 určil na základe bodov hráčov s právom účasti na MSR U11.

            Výprava v zložení:

            dievčatá -   Adelka Lachová, Vanesska Osadská, Aďka Chylová, Nikolka Zacharová, Terezka Škutová, Emka Bombová,

            chlapci -     Matej Matejčík, Matej Drobul, David Škrabák, Šimon Škrabák, Juraj Brišš, Jakub  Kajan,

            si počínala skvele a domov priniesla kompletnú medailovú zbierku. Titulom "Majster Slovenskej republiky" pre rok 2019 sa v dvojhre dievčat môže popýšiť Adelka Lachová, ktorá získala prvé celoslovenské bedmintonové zlato pre Dolný Kubín (KBŠ) v kategórii žiakov. Fantastický výsledok podčiarkla v kategórii dievčat aj Vanesska Osadská, ktorá pridala bronzovú medailu. Ďalšie výborné umiestnenie, striebro, pridal dolnokubínsky mix v zložení Adelka Lachová / Matej Matejčík, ktorý našiel premožiteľov len v samotnom finále. Skvelý výsledok pridali aj štvorhrové páry Adelka Lachová / Vanesska Osadská a Matej Matejčík / Matej Drobul, ktoré pridali bronzové medaily. Najmladším hráčom dolnokubínskych bedmintonistov bol iba sedemročný talent Šimon Škrabák, ktorý odohral výborné zápasy.  Všetci naši hráči podali výborné výkony a hrdo reprezentovali mesto Dolný Kubín.

            Medailové umiestnenia:

            1. miesto  Adalka Lachová – majsterka Slovenskej republiky v dievčenskej dvojhre

            2. miesto  Adelka Lachová / Matej Matejčík            – zmiešaná štvorhra

            3. miesto  Vanesska Osadská                                 – dievčenská dvojhra

            3. miesto  Adelka Lachová / Vanesska Osadská    – dievčenská štvorhra

            3. miesto  Matej Matejčík / Matej Drobul                – chlapčenská štvorhra   

             

            Všetkým zúčastneným hráčom srdečne gratulujeme.

            Fotografie nájdete na https://zsjmdk.edupage.org/album/

        • Zo športu
          • Zo športu

          • Mikulášsky bedmintonový turnaj

            Mikulášsky bedmintonový turnaj

            V nedeľu 24. novembra 2019 sme v škole zorganizovali pre našich bedmintonistov Mikulášsky turnaj.

            Každoročne sa tešíme veľkému záujmu zo strany mladých bedmintonistov o túto akciu, ale v tomto roku sme „trhli “ rekord s počtom prihlásených hráčov 92. Od skorého rána prichádzali do telocviční deti, najprv tie  ktoré prišli pomôcť s prípravou a organizáciou a neskôr aj ostatní účastníci.  Hráči boli rozdelení do 7 kategórií a každá kategória bola ešte delená na chlapcov a dievčatá. Hrali systémom skupín a tak si každý hráč zahral do sýtosti. Sprievodnou akciou je už tradične súťaž „O najlepší mamin koláč“. Súťaž na tomto turnaji vyhral čokoládový koláč upečený u Kováčovcov. Vo veľkej telocvični na štyroch kurtoch hrali staršie vekové kategórie a v malej telocvični si svoje sily merali naši najmladší hráči, ktorí trénujú každú stredu od 16:00 do 18:00 hod. v bedmintonovej prípravke. Najmladšími  účastníčkami boli trojročná Emka Otrubová a o niečo staršia Karinka Chlúdová. Obe dievčatá podali výborné výkony. Turnaja sa zúčastnili aj hráči, ktorí sú registrovaní v Slovenskom bedmintonovom zväze a momentálne sa naplno pripravujú na Majstrovstvá Slovenka. Títo hráči bojovali o najcennejšie kovy vo štvorhrách. Ako to už na Mikuláša býva, každý bol obdarovaný sladkosťou a staršie hráčky Evka Sárená a Katka Kováčová vyrobili pre všetkých bedmintonistov prívesky zo starých košíkov. Celé podujatie sa nieslo vo veľmi príjemnej športovej atmosfére, obe telocvične boli plné hráčov, ale aj divákov. Víťazom zo srdca gratulujeme a veríme, že sa takto budeme stretávať aj v roku 2020.

            Výsledky:

            1.kategória chlapci                            1. kategória dievčatá

            1.miesto Juraj Otruba            MŠ      1. miesto  Paulínka Briššová  MŠ

            2. miesto Oliver Ján Havko  1. roč.   2. miesto  Katka Urbanová     MŠ

            3. miesto Timotej Migo        1. roč.    3. Miesto Laurová Simona      MŠ         

             

            2.kategória chlapci                               2. kategória dievčatá

            1.miesto Ondrej Poľanský    4. roč.    1. miesto  Nina Bečková      1. roč.

            2. miesto Dávid Chovanec   4. roč.     2. miesto  Adela Papulová   3. roč.        

            3. miesto Timotej Migo        1. roč.      3. miesto Viktorie Bajdichová 1. roč.             

             

            3. kategória chlapci                             3. kategória dievčatá

            1.miesto Ivan Florek       8. roč.  1. miesto  Ema Klejová    4. roč.

            2. miesto Jakub Šmilňák 6. roč.  2. miesto  Dominika Kureková 4. roč.        

            3. miesto Martin Važan   6. roč.   3. miesto Simona Holubčíková 4. roč.

             

            4. kategória chlapci                              4. kategória dievčatá

            1.miesto Matej Drobul         4. roč.    1. miesto  Adriána Chylová   4. roč.

            2. miesto Juraj Brišš             4. roč.   2. miesto  Tereza Škutová    4. roč.        

            3. miesto David  Škrabák     3. roč.    3. miesto Nikola Zacharová  4. roč.

             

            5. kategória chlapci  - štvorhry registrovaní hráči           

            1.miesto Nikola Klejová, Michaela Šmilňáková GYMPOH

            2. miesto Evka Sárená, Adelka Lachová   6. a 5. roč.        

            3. miesto Branislav Kleň, Jakub Sucháň   6. roč.

             

            6. kategória dievčatá                                7. kategória dievčatá

            1.miesto Monika Lacková       5. roč.   1. miesto  Diana Lacková   8. roč.

            2. miesto Sofia Legemzová     6. roč.   2. miesto  Eva Petláková   7. roč.        

            3. miesto Alenka Kováčiková  6. roč.   3. miesto Margita Rosinská 7. roč.

            Foto nájdete na:https://zsjmdk.edupage.org/album/#photos:album:1394

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Radostník 2019

            Radostník 2019

            V utorok 3. decembra vyvrcholila niekoľkomesačná príprava slávnostnej akadémie Radostník 2019 gala vystúpením v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne. Od septembra učitelia prvého stupňa, druhého stupňa, vedúci záujmových útvarov a vychovávateľky školského klubu detí vymýšľali, tvorili a nacvičovali s deťmi rôzne vstupy, ktoré sme vyskladali ako skladačku. V utorok podvečer sa zaplnilo hľadisko do poslednej stoličky. Každý rodič, starý rodič či kamarát si chcel pozrieť vystúpenie na ktoré sa deti pripravovali. Zaznel gong a ako to nazval vo svojom príhovore pán riaditeľ Mgr. Rastislav Eliaš „malý zázrak" sa mohol začať. V pestrom programe ktorý nám pripomenul začiatok adventného obdobia si každý mohol nájsť niečo jeho srdcu blízke. Mozaika piesní, básní, tanca, divadla, folklóru či vianočných vinšov v podaní šikovných detí sa niesla z pódia k ich blízkym, ktorí si našli čas a na chvíľku sa zastavili. Veríme, že sa všetkým program páčil. Tešíme sa na Vás zase o rok!

            Fotodokumentáciu si môžete pozrieť na: 

            https://zsjmdk.edupage.org/album/

             

        • EkoVianoce v Dolnom Kubíne
          • EkoVianoce v Dolnom Kubíne

          • V stredu 4.12.2019 sme sa pod záštitou ZŠ s MŠ Kňažia a Mestom Dolný Kubín zúčastnili v Parku Martina Kukučína programu pre deti a žiakov našej školy, dolnokubínskych škôl a širokej verejnosti. Súčasťou akcie, ktorá sa niesla v duchu EkoVianoc, bol predaj vianočných ozdôb, sladkostí a rozsvietenie vianočného stromčeka z použitého odpadu. Po krátkom príhovore p. primátora začal vianočný program, o ktorý sa postarali základné umelecké školy v Dolnom Kubíne. Nás zahrial čaj, sladkosti a vľúdne slová prítomných.

            Naši žiaci ponúkali za dobrovoľný finančný príspevok množstvo rôznych vianočných ozdôb a sladkosti. Toto všetko pripravili, vyrobili a napiekli naši žiaci pod vedením pedag. zamestnancov. 

        • Šachový turnaj
          • Šachový turnaj

          • Prvé meranie síl našich šachistov

            25. novembra sa v našej škole uskutočnil prvý šachový turnaj. Turnaj organizačne zabezpečovali žiaci 9. ročníka pod vedením Tomáša Domiňáka. Do turnaja sa zapojilo 6 šachistov ktorí si navzájom zmerali sily. Medzi medailovú trojku sa nakoniec podarilo prebojovať :

            1. miesto Matej Kramár

            2. miesto Eduard Maretta

            3. miesto Marián Maretta

            Sprievodnou akciou bolo Popoludnie so spoločenskou hrou do ktorej sa zapojili chlapci aj dievčatá z druhého stupňa.

            Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ďalšie akcie.

        • Bedminton na našej škole
          • Bedminton na našej škole

          • Úspech hráčov v krajskom kole žiackych družstiev

            V novembri sa žiaci našej školy popasovali so súpermi z iných škôl v bedmintone hneď počas štyroch dní. V telocvični  ZŠ Janka Matúšku sa 5. a 7. novembra 2019  konali okresné kolá v bedmintone žiačok a žiakov, kde dvojčlenné družstvá bojovali o postup na krajské kolá. Našu základnú školu reprezentovali dve dievčenské a dve chlapčenské družstvá v zložení A. Lachová, V. Osadská, J. Ďurmeková, D. Lacková, J. Sucháň, T. Domiňák, M. Hajduch a M. Kapičák. Z okresného kola postúpila dvojica dievčat A. Lachová, V. Osadská a chlapčenská dvojica M. Kapičák, M. Hajduch. Krajské kolá v bedmintone sa konali opäť v našej škole 19. a 21. novembra 2019. Dievčatám sa síce tento rok nepodarilo vybojovať postup na školské majstrovstvá Slovenska, no byť druhým najlepším tímom v žilinskom kraji je tiež veľmi pekný úspech. Chlapcom sa tento rok podarilo v krajskom kole uspieť a vybojovať tak postup na školské majstrovstvá SR v bedmintone žiakov. Obom tímom srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

             

                                                                                                                                             J.Komorová

        • Vyučovanie inak
          • Vyučovanie inak

          • Hudobná výchova v Oravskej galérii

            Hudobná výchova v Oravskej galérii býva príjemným spestrením v inšpiratívnom prostredí. 6.B dostala neľahkú úlohu ( s ktorou sa však bravúrne popasovala): Zobraz konkrétnu pieseň pomocou skladačiek. Dá sa hudba vyjadriť aj inak ako tónmi v spojení s rytmom? Posúďte sami a skúste k výtvorom priradiť konkrétnu pieseň. 

        • Exkurzia
          • Exkurzia

          • Experimenty z Fyziky

            V piatok 22.11. 2019 sme boli na super exkurzii so žiakmi 9.A a 9.B triedy. Opäť experimenty z fyziky, názorná ukážka letiacej liehovej rakety, ohnivé tornádo, prepojenie s prírodnými tornádami a katastrofami, prepojenie s fyzikou.

            Okrem toho sme stihli navštíviť aj našich vojakov v Martine, kde sme mali neskutočný zážitok. Videli a odskúšali sme si tank, rôznu inú vojenskú techniku, vyskúšali sme si streľbu zo vzduchovky, z pištole v stoji ,orientáciu v teréne.... a dozvedeli sme sa kopec zaujímavostí.

             

            Túto akciu určite zopakujeme a tešíme sa už teraz.

        • Voda pre život - život pre vodu
          • Voda pre život - život pre vodu

          • Úspech našich žiakov

            Vo štvrtok 28. 11. 2019 sa v Trstenej uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 11. ročníka celoslovenskej súťaže VODA PRE ŽIVOT – ŽIVOT PRE VODU. Vyhlasovateľom tejto súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizátorom bolo už po druhýkrát mesto Trstená.

            Ocenení boli aj traja žiaci našej školy:

            Branislav Dudáš  - 3. miesto v 3. kategórii žiaci 4. ročníka ZŠ - poézia,

            Elena Poľanská   - 3. miesto v 4. kategórii žiaci 1. ročníka ZŠ - próza,

            Tomáš Debnár     - 1. miesto v 4.kategórii žiaci 1. ročníka ZŠ - próza.

             

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!